Turvallisesti nettiin
 

В настоящия раздел децата и младежите могат да се запознаят със сигурността на информацията посредством различни истории, разказани под формата на мултипликационни филмчета. Като допълнение, тези истории включват възлагането и изпълняването на задачи, изискващи проявата на съобразителност.

Учениците могат да преминат през съответните истории самостоятелно, на малки групи или всички заедно под ръководството на преподавателя. Историите са предназначени за различни възрастови групи, но могат да се използват и в съответствие с нивото на умение на учениците.

Разкази за деца на възраст от 7 до 12 години


Безкрайната гора е разказ, описващ историята на деветгодишния Ники, който се учи как да използва компютъра и електронната поща. Тази история разказва какво представлява Интернет, какво може и какво не може да се прави в мрежата. В същото време вие научавате, че Интернет съдържа и някои лоши неща, срещу които трябва да си осигурите защита.

Новите приятели на Ана представлява продължение на историята за Безкрайната гора, като главно действащо лице в нея е братовчедката на Ники - Ана. Историята третира общодостъпния характер на Интернет, правилата за поведение в Интернет, публикуването на картини и снимки и свързаните с това авторски права.

Разкази за деца на възраст от 13 до 16 години


В разказа Театрална трупа Рим историята започва с това, че Ема, която участва в училищния драматичен кръжок, получава писмо от непознат приятел от чата. Разказът третира редица въпроси, по-важните от които са свързани със запазените права, защитата на компютрите и значението на паролите.

Бъркотии и произшествия е история, съставена от няколко кратки разказа на теми, включващи коректността на информацията в Интернет, проблемите, свързани с отговорността при публикуването на фотографии и текст, срещите с различни хора в Интернет и мрежите, осъществяващи връзка между равноправни компютри без използването на специален сървър (пиър-ту-пиър мрежи).

За да работят горепосочените истории е необходимо да имате инсталирана приложната програма Флаш. Ако на компютъра Ви няма такава, щракнете тук.