Що е чат?

Терминът чат се отнася до отворени дискусионни групи (групи за разговори) в Интернет, в които може да разговаряте с други потребители в реално време, използвайки псевдоним (ник). Чат-групите или чат-стаите често са наименовани на базата на съответната тема или възрастова група. В разговора могат да участват множество потребители, но в много от чатовете е възможно и осъществяването на частни разговори между двама души. Чатенето има свой собствен език, етикет и култура и би било добре родителите да научат повече за тези правила, както и да ги обяснят на децата си.

Какво представлява Ретранслирания Интернет чат (IRC)?

Ретранслираният (препредаван) Интернет чат (IRC - Internet Relay Chat ) Ви позволява да водите разговори в реално време по Интернет. Този вид услуга предлага значително повече възможности от обикновения чат. Потребителят се нуждае от отделна програма, наречена IRC-клиент, чрез която осъществява своите контакти в избрани от него канали – дискусионни групи или стаи. IRC позволява осъществяването както на едновременна дискусия по няколко „канала”, така и воденето на частен разговор между двама души. Правилата за безопасно използване на IRC са същите, както и при чат-стаите. Ако искате да научите повече за IRC, посетете сайта www.irchelp.org.

Как да се чати безопасно – Указания

Децата, използващи чата, трябва да знаят как да чатят по безопасен начин. Всеки трябва да обмисли и възприеме следните вътрешни правила за чатене:

1. Пазете неприкосновена (в тайна) информацията за Вашата личност.
2. Информирайте администратора на чата, ако изпитвате или наблюдавате някакво безпокойство.
3. Ако се почувствате неловко, напуснете чат-стаята.
4. Съобщете на Вашите родители, ако нещо в чата Ви е притеснило.
5. Отнасяйте се деликатно и внимателно с другите хора по време на чата.

Какво значи безопасно чатене?

Лицето, с което чатите, до голяма степен определя колко безопасен и забавен е чата за Вас. В общия случай, може да определите безопасността на чат-стаята, използвана от Вашето дете, на базата на отговорите на представените по-долу три въпроса:

1. Предназначена ли е тази чат-стая за деца?
В чат-стаите, предназначени за деца, вероятността от дискутирането на неподходящи теми или осъществяването на неподходящи контакти е по-малка.

2. Тази чат-стая наблюдава ли се от модератор?
Понякога чат-стаите имат доброволни модератори, които обработват всички случаи на неподходящо общуване и могат да блокират потребители, прекратявайки тяхното участие в чат-стаята. В случай, че не е организиран активен надзор, изпълняван от модератор, чат-стаята трябва да съдържа специален бутон за осъществяването на контакт с администратора. Чат-стаите, които се надзирават от модератор, са за предпочитане за децата, а безопасността на чат-стаята може да бъде повишена, ако водените в нея разговори се записват и съхраняват.

3. Има ли възможност да се блокират хора?
Да. Блокирането е начин да се спре публикуването на съобщенията на определено лице в чат-стаята. След като въпросното лице бъде блокирано, неговите/нейните съобщения повече не се появяват на екрана.

Частен разговор
В случай, че искате да научите повече за определен нов участник в дискусионната група, можете да трансформирате разговора с това лице, прехвърляйки се от общата чат-стая към осъществяването на по-конфиденциален (един-на-един) тип разговор. Например, може да започнете контакта в общата чат-стая, след което да се прехвърлите към чатене и общуване с помощта на специална услуга за изпращане на мигновени съобщения (Instant messenger) или електронна поща. При използването на тези средства, също може да запазите своята лична неприкосновеност, използвайки псевдоним (например nickname01@domain.com). Освен това е много по-лесно да се откажете от тази идентификация на Вашата личност, ако се окаже, че искате да преустановите контакта с определено лице. Една добра препоръка към децата е да не се ангажират в частни разговори в Интернет с хора, които не познават в реалния свят.

Срещи с лицата, с които сте контактували в Интернет
Ако Вашето дете се среща виртуално с даден човек в Интернет, той/тя може да поиска да се срещне с този приятел лице в лице. Важно е, дори виртуалното приятелство да съществува от дълго време, към осъществяването на срещата да се подходи внимателно. Въпреки че преобладаващата част от срещите между Интернет приятели са забавни и безвредни, то те все пак могат да доведат до оскърбяване и малтретиране на детето. Ако се планира среща между виртуални приятели, то детето задължително трябва да бъде придружено от родител или друг възрастен. Срещата трябва да се състои на публично място. Добре би било да се постигне споразумение с детето, Вие предварително да се срещнете с неговия Интернет приятел.