Изграждайте доверието постепенно


Родителите се сблъскват с едни и същи предизвикателства, независимо дали става въпрос за Интернет или за другите хобита на техните деца. За родителите е важно да знаят с какво се занимават децата им и да ги подкрепят в тези им дейности.

Децата могат да поискат да използват Интернет в условия на конфиденциалност. Възможно е да не искат родителите им да са запознати с начините, по които използват Интернет, особено ако мислят, че ще им бъдат наложени ограничения. Важно е да се помни, че Интернет представлява един огромен източник, съдържащ много завладяваща, увлекателна и образователна информация. Важно е също да не се реагира твърде остро, или да се налагат прекалено много ограничения при използването на Интернет. Рисковете трябва да бъдат осмислени, така че децата да са в безопасност и едновременно с това да извлекат най-доброто от това грандиозно средство. Децата се учат чрез експериментиране, по метода на пробите и грешките. Ако Вие също се интересувате и умеете да боравите с Интернет, ще бъдете в много по-добра позиция, когато обсъждате с Вашите деца въпроси, свързани с Интернет. Освен това, за Вас ще бъде по-лесно да разберете начините, чрез които детето използва Интернет, което би довело до осъществяване на диалог между Вас и Вашите деца през всичките им тийнейджърски години.

Колкото повече знаете как Вашето дете използва Интернет, толкова по-лесно ще Ви бъде да идентифицирате и обясните, кое е приемливо и безопасно. Вашето дете може да притежава големи умения при използването на технологиите, но жизненият опит на възрастните може да бъде безценен при оказването на помощ на децата в осмислянето на поведението, което трябва да възприемат във виртуалния свят.


Полезни съвети


Поставете компютъра в помещение, което се използва от цялото семейство По този начин разговорите и използването на Интернет стават естествена част от ежедневния живот. Когато компютърът е в обща стая, много по-лесно се дискутират възникнали проблеми. Освен това, можете заедно да използвате Интернет.

Говорете за Интернет
Показвайте интерес към това, което Вашето дете и неговите приятели правят, както когато са в мрежата, така и извън нея. Говорете за чудните и привлекателни неща, за които може да се използва Интернет, а също и за трудностите, с които могат да се сблъскат. Обсъждайте с Вашето дете, как то и неговите приятели биха реагирали, ако се почувстват неудобно в ситуация, възникнала докато са в мрежата.

Вие самият научете повече неща, касаещи използването на компютъра
Ако Вие самият използвате Интернет, ще Ви бъде много по-лесно да определите кое представлява добра практика за Вашите деца и ще можете да им помогнете да намерят полезни материали в мрежата.

Използвайте заедно Интернет
Намерете сайтове, които са подходящи за Вашите деца и ги научете как могат да извличат полезна информация. Например, планирайте заедно пътешествието през почивните дни, прегледайте образователните сайтове, които могат да помогнат на децата в училищните им задължения, намерете информация, касаеща интересите и хобитата им. Докато сърфирате заедно, запазите в браузъра връзките към любимите сайтове, така че детето лесно да може да достига до тях.

Споразумейте се с децата за това, как и кога могат да използват Интернет
Определите с децата си уеб сайтовете, които те могат да посещават в Интернет, и времето, което да прекарват в мрежата. За целта трябва да обсъдите тези въпроси съвместно с децата и да стигнете до споразумение, с което всички сте съгласни.

Допълнителна информация
www.GetSafeOnline.org
Тук се предлага информация относно безопасното използване на компютрите.